Potężnym sprzymierzeńcem w procesie leczenia onkologicznego jest właściwe odżywianie. Oparte przede wszystkim na posiłkach pobudzających apetyt, wspomagających proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych oraz zwiększające zdolności układu odpornościowego.
Podczas leczenia onkologicznego siły trawienne są osłabione. Dlatego tak ważne jest, aby wspomóc nasz organizm. Możemy to zrobić, między innymi, dbając o dietę bogatą w ciepłe posiłki. Polecam zwrócenie szczególnej uwagi na dwa wyjątkowo lecznicze dania.
Pierwszym jest congee. W medycynie chińskiej congee traktowane jest jako pożywienie lecznicze. Jest to przykład najbardziej harmonijnego dania. To podstawa zdrowia i długowieczności. Najczęściej przygotowywane jest z ryżu, ze względu na jego działanie wzmacniające ośrodek trawienny. Ma nieocenione właściwości prozdrowotne. Dzięki swojej lekkości, jest lekkostrawne i odżywcze. Ciało z łatwością wykorzystuje jego energię. Na długo daje poczucie sytości, wypełnia żołądek ciepłem i nie pozwala na odczuwanie głodu. Szczególnie polecane jest w trakcie choroby i rekonwalescencji. Świetnie sprawdza się u osób, które chcą odciążyć, oczyścić i odżywić organizm.
Do congee potrzebne są dwa składniki: woda i ryż. Tylko tyle i aż tyle. Przygotowanie jest bardzo proste. Należy zagotować wodę z ryżem w proporcji 1:6 lub 1:10 (1 szklanka ryżu na 6 lub 10 szklanek wody – zależności od tego, jak długo chcemy gotować). Aby osiągnąć jego harmonijną moc, ryż należy gotować od 4 do nawet 8 godzin. Im dłużej gotujemy, tym lepiej. Warto ugotować go więcej i przechowywać w lodówce na później. Do ugotowanego congee możemy dodawać dowolne składniki, na przykład smażone grzyby (boczniaki, shitake), warzywa oraz ulubione owoce.
Drugim daniem jest Zupa Mocy. Przygotowana ze składników odpowiednio dobranych pod względem odżywczym może swobodnie funkcjonować jako samodzielny posiłek. Z powodzeniem zastąpi wówczas pełnowartościowe danie. Indywidualnie skomponowana, z odpowiednio dobranymi ziołami, gotowana przez kilkanaście godzin lub nawet dni – stanowi nieoceniony produkt leczniczy. Przewyższa swoim działaniem niejedno lekarstwo, stając się prawdziwym remedium na wiele schorzeń. Pomaga utrzymać lub przywrócić zdrowie. Z tego powodu nazwana jest Zupą Mocy. Zgodnie z naukami wschodu, długie gotowanie składników bulionu powoduje transformację materii w energię. W naszej kulturze podobną rolę pełnił rosół gotowany z sercem przez nasze babcie i mamy, dla wzmocnienia podczas choroby.
Podczas leczenia onkologicznego bardzo ważne jest skupienie uwagi na diecie. Dzięki temu wspomoże leczenie i przyspieszy powrót do zdrowia. Pamiętajmy – własna i świadoma aktywność w tym zakresie jest bardzo ważnym elementem leczenia.